Groot openlucht spektakel over watersnood op zondag 22 maart in Vianen – gratis te bezoeken

VIANEN – Het historisch stadje Vianen is op zondag 22 maart 2020 het schouwtoneel van de openluchtvoorstelling Watervlucht. Bewoners van het buitengebied vluchten massaal voor het hoge water over uiterwaarden en dijken naar de hoger gelegen binnenstad om uiteindelijk beschutting te vinden in de Grote Kerk. Het spektakel is gratis te bezoeken en begint om 14.00 uur en duurt tot uiterlijk 19.00 uur.

De voorstelling Watervlucht speelt rond 1800, een periode van vele en ernstige overstromingen in Vijfheerenlanden, Albasserwaard en andere waterrijke regio’s. In en rond de geul tussen de Lek en de stadsmuren wordt het het gevecht tegen de elementen verbeeld. Mensen voeren een strijd op leven en dood. Daarna begeven de vluchtelingen zich  in grote getale naar de binnenstad.

Veel inwoners zitten niet op deze vreemdelingen te wachten, zij hebben zelf ook last van het hoge water en vrezen voedselschaarste. De stadsburgemeester, vertolkt door burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden, houdt een pleidooi voor menselijkheid. De evacués willen naar de Grote Kerk, waar zij beschutting en warmte hopen te vinden. Opstandelingen versperren hen de toegang, maar door een paar bijzondere gebeurtenissen breekt het verzet. 

Aquarel van Watervlucht, getekend door G. van Straten.

Belevingswereld

In de kerk kunnen stapt het publiek in de belevingswereld van de vluchtelingen, in een expositie van kleine scènes en intieme taferelen. Rondom de kerk kunnen bezoekers elkaar ontmoeten en napraten bij stalletjes en vuurkorven.

Uiteindelijk zijn zo’n 500 burgers van Vijfheerenlanden betrokken bij de productie, voor en achter te schermen. Zij worden ondersteund door een klein professioneel team, aangestuurd door artistiek leider Carolien Arnold. Deze theatermaker maakt veel voorstellingen op locatie, bij voorkeur op historische plaatsen.

De belangrijke thema’s van Watervlucht zijn de verhoging van de waterstand door klimaatverandering en het vluchtelingenprobleem dat van alle tijden is. 

Overstromingsdreiging 1995

De laatste overstromingsdreiging in de Vijfheerenlanden was in 1995, dit jaar een kwart eeuw geleden. Per brief kregen burgers te horen dat zij zich moesten voorbereiden op een evacuatie. In Culemborg en Geldermalsen verlieten mensen huis en haard, in Vijfheerenlanden is het zover niet gekomen. Voor veel inwoners was het wel een onzekere en angstige periode en velen herinneren zich de dreiging als de dag van gisteren. 

De organisatie werkt samen met onder meer de historische vereniging het Land van Brederode, de Grote Kerk, het Stedelijk Museum Vianen, tal van koren en muziekgezelschappen,  scholen, de Kringloop Vianen, Kringloop Zederik, Historische Vereniging Ameide en Tienhoven, Scouting en bewonersorganisaties.

Het plan voor de voorstelling leeft al een aantal jaren. Dankzij bijdragen van het Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente Vijfheerenlanden, het VSBfonds, Rabobank Lek en Merwede, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Heinfonds, Carel Nengermanfonds, AH Vianen, Jumbo Vianen, Martin Hendericks Uitvaartonderneming en de Kringloop Vianen is de realisatie mogelijk geworden. 

Aanmelden

De voorzitter van de organiserende stichting Petra Spaninks is grondlegger van de Toneelroute Vianen en zij was in 2016 drijvende kracht achter de gedenkwaardige Uitvaartstoet van Brederode. Jong en oud kunnen meedoen aan Watervlucht. ‘Of het nu is als acteur, figurant, musicus, zanger, organisatietalent, kostuummaker, decorbouwer, filmer, fotograaf, danser, beeldend kunstenaar of publieksbegeleider. We gaan samen iets onvergetelijks neerzetten.’

Aanmelden kan hier

 

DELEN